Nápojový lístek

Aperitivy

5 cl Campari bitter 83,00 Kč
10 cl Cinzano bianco 61,00 Kč
10 cl Cinzano rosso 61,00 Kč
10 cl Martini bianco 61,00 Kč
10 cl Martini dry 61,00 Kč
0,05 l Oporto Ruby 69,00 Kč
0,05 l Oporto Tawny 10 leté 97,00 Kč
10 cl Cinzano dry 61,00 Kč
0,75 l Bohemia demi sec 243,00 Kč
0,75 l Bohemia brut 243,00 Kč

Müller Thurgau

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché
0,20 l Vinařství Réva plus Rakvice 38,00 Kč
rozlévané jakostní

Původ: odrůda vyšlechtěna křížením Ryzlinku rýnského a Silvánského zeleného koncem minulého století ve Švýcarsku. Pro výborné pěstitelské vlastnosti a svou nenáročnost je u nás dnes nejrozšířenější odrůdou.
Charakter: víno zelenkavě žlutavé barvy, s typicky jemně muškátovým až broskvovým buketem a příjemnou harmonickou chutí.
Doporučujeme: k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě, bílým měkkým sýrům, přátelskému posezení ve smíšené společnosti.

Veltlínské zelené

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché
0,20 l Vinařství Réva plus Rakvice 38,00 Kč
rozlévané jakostní

Původ: není znám, odrůda velmi rozšířena v Dolním Rakousku a také u nás.
Charakter: podle vyzrálosti ročníků dává vína stolní, ale i vysoce jakostní, Víno světlozelené až nazlátlé barvy s medově lipovou vůní, podobně jako Ryzlink Vlašský tvoří u nás hlavní podíl známkových vín.
Doporučujeme: mladá vína ke studeným masům, vyzrálá k hovězímu a k neutrálním omáčkám. Velmi vhodné pro vinné střiky.

Muškát moravský

Původ: novější kříženci odrůd Muškát Ottonel a Prachtraube vypěstovaní ve šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích.
Charakter: aromatické kultivary používané jako školní odrůdy, jednak k výrobě vína, s typicky muškátovým buketem a příjemnou harmonickou chutí.
Doporučujeme: k mírně sladkým dezertům, suché víno se hodí zejména k jemné paštice.

Tramín

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché

Původ: není přesně znám. Patří mezi méně rozšířená, ale vysoce kvalitní vína zvláště díky typickému buketu.
Charakter: víno je barvy zlatožluté s velmi těžkou vůní, chuti lahodné, s nízkým obsahem kyselin, svým charakterem připomíná těžká jarní vína.
Doporučujeme: k sladkým předkrmům a dezertům, sladké výběry se skvěle hodí i k sýrům s modrou plísní.

Sauvignon

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 170,00 Kč
jakostní suché

Původ: pochází z Francie, u nás není příliš rozšířen.
Charakter: víno světlezelené až zelenožluté barvy s typickou chutí po kopřivách, broskvích nebo černém rybízu. (dle ročníku a polohy)
Doporučujeme: vhodné zejména k předkrmům s výraznou chutí, k rybě s výraznou úpravou, k rybě uzené či drůbeži. Pozdní sběry doporučujeme ke sladkým dezertům.

Rulandské šedé

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 370,00 Kč
pozdní sběr

Původ: odrůda vznikla jako pupenová variace z odrůdy burgundské modré. U nás se v poslední době rozšiřuje díky kvalitní klonové selekci.
Charakter: víno má vyšší barvu, typickou chlebovou chuť i vůni, je velmi extraktivní s vyšší obsahem alkoholu. Podobně jako Rulandské bílé dosahuje vysoké kvality zráním v sudu či láhvi.
Doporučujeme: suchá vína k hutnějším úpravám drůbeže či hutným polévkám, sladká pak jsou vhodná k dezertům.

Chardonnay

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 360,00 Kč
pozdní sběr suché

Původ: vznikla jako samostatný kultivar Burgundského bílého, nese název francouzské vesničky.
Charakter: dává víno vyšší jakosti než Burgunské bílé, je plnější, aromatičtější a jemně harmonické.
Doporučujeme: podává se k hutnějším, jemně upraveným hovězím masům, vyzrále víno je vhodné k divočině, bažantovi, k výraznějším paštikám a uzenému masu, k měkkým sýrům s bílou plísní a hustším polévkám. Velmi útlé typy vín s vyšší kyselostí jsou podávány k ústřicím.

Ryzlink Vlašský

Původ: neznámý, avšak ve střední Evropě dosti rozšířený, u nás jedna z nejrozšířenějších odrůd.
Charakter: víno se vyznačuje světle zelenou barvou s jemnou nevtíravou vůní a svěží chutí, s typickou kyselinkou. Většinou používáno pro výrobu známkových vín či jako surovina pro šumivá vína.
Doporučujeme: k předkrmům a lehkým úpravám ryb, jemným paštikám. Vhodné pro vinné střiky.

Ryzlink Rýnský

Původ: pochází z Porýní, patří mezi pozdní odrůdy.
Charakter: víno zelené až žluté barvy, vůně jemně muškátová, připomíná lipovou vůni, chuť plná a harmonická, vyniká zejména zráním v sudu či láhvi. Nejvyšších jakostí dosahuje při přezrání hroznu – pozdními sběry. Patří mezi nejkvalitnější vína a proto jeho dobré ročníky nazýváme „králem vín a vínem králů“.
Doporučujeme: k předkrmům a lehké úpravě ryb, drůbeže a telecímu masu. Sladké výběry k dezertům, k posezení s malým zákuskem.

Rulandské bílé

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché

Původ: pochází z Francie, u nás je nejrozšířenější ze špičkových odrůd.
Charakter: zráním získává zelenožlutou až zlatou barvu s typickou chlebovou chuť vůní po ušlechtilé plísni Botritis cinerea. Chuť je plná, víno potřebuje zrát dva a více let, nejvyšší jakosti dosáhneme při napadení ušlechtilou plísní v dobrých ročnících a přezráváním hroznů.
Doporučujeme: hodí se k hutnější ale ne příliš výrazné úpravě tmavého masa, k drůbeži, rybě, měkkým sýrům či paštikám.

Svatovavřinecké

0,20 l Vinařství Réva plus Rakvice 38,00 Kč
jakostní rozlévané
0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 170,00 Kč
jakostní suché

Původ: není znám, je velmi rozšířené v Rakousku a také u nás je nejpěstovanější modrou odrůdou pro své vysoké sklizně a menší nároky na pěstování.
Charakter: dává tmavě červené až rubínové víno s jemnou svěží vůní a plnou sametovou chutí, připomínající povidla či černý rybíz. V horších ročnících má vyšší obsah kyselin, v dobrých pak dosahuje vynikající lehké chuti s harmonickým poměrem kyselin a tříslovin.
Doporučujeme: k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavým masům a zvěřině, k těstovinám, k huse či kachně.

Frankovka

0,20 l Vinařství Réva plus Rakvice 38,00 Kč
jakostní rozlévané
0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 280,00 Kč
poz. sber suché r.

Původ: původ není přesně znám, bývala rozšířena v Rakousku a Německu v minulosti i u nás, postupně ji však pro své pěstitelské schopnosti vytlačuje Svatovavřinecké.
Charakter: víno světle červené až ohnivé barvy, s jemnou kyselinkou. Patří mezi červená vína tvrdší.
Doporučujeme: doporučujeme ke zvěřině, tmavým masům, k pokrmům výrazné chuti, kořenité úpravě mas, k těstovinám, k ušlechtilým sýrům a sýrům se zelenou plísní.

Modrý Portugal

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché

Původ: není potvrzeno, že pochází z Portugalska, pěstuje se však v Dolním Rakousku a Maďarsku, odkud se rozšířila do ostatních evropských států.
Charakter: víno bujného růstu, úrodnost vysoká a pravidelná. Z vinic, kde nebyla provedena selekce hroznů jsou však vína řídká, mají slabou barevnost a nízkou extraktivitu. Víno je barvy rubínové, jemně květinové vůně a příjemné sametové chuti.
Doporučujeme: k drůbežímu masu s hutnou úpravou, bažant, kachna, husa, jemný biftek, těstoviny, sýrový nářez.

Rulandské modré

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 160,00 Kč
jakostní suché

Původ: pochází z Francie, u nás málo rozšířená pro menší úrodnost, ale při použití selektivních materiálů dává uspokojivé výsledky a kvalitní sklizeň.
Charakter: Víno je barvy červené s cihlově rubínovým odstínem. Vůně i plnost vynikne až po několikaletém dozrávání, kdy připomíná vůni mandlí, Chuť je harmonická, květnatá a velmi ušlechtilá.
Doporučujeme: k jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas. K jemným typům ušlechtilých sýrů.

Cabernet Sauvignon

Původ: pochází z Francie, u nás je velmi vzácné.
Charakter: víno je rubínově červené barvy, zajímavé a osobité chuti.
Doporučujeme: k tmavým masům, uzeným sýrům, zvěřině, skopovému či steakům na grilu.

Zweigeltrebe

0,75 l Vinařství Réva plus Rakvice 180,00 Kč
jakostní suché

Původ: tato odrůda je rakouský kultivar (Frankovka x Svatovavřinecké) vyšlechtěný F. Zweigeltem z Klosterneuburku. Poskytuje velmi pravidelné a vysoké sklizně.
Charakter: víno je tmavě červené barvy s menším obsahem tříslovin.
Doporučujeme: k jemně kořeněným masům, bažantu, koroptvi, biftekům a těstovinám.

Cabernet Moravia

Původ: tato odrůda je kříženec Zweigeltrebe a Cabernet Franc.
Charakter: dává zajímavé víno vyšší barvy s cabernetovým aroma, vyšší kvalita je závislá na ročníku.
Doporučujeme: k těstovinám, tvrdým sýrům, zvěřinovým paštikám a jehněčímu masu.

Francouzská vína

Portské

Sekty

na začátek stránky

Penzion Hrad - restaurace a ubytování ve Frýdku-Místku | Jsme na Facebooku

created by leemon.cz | leemon interactive